Hjem-ude-hjem model

kontraktmodel

En hjem-ude-hjem model hjælper med at beskrive det dramatiske handlingsforløb, og kan især bruges som model i analyser af et folkeeventyr.

Hjem-ude-hjem modellen vil også være kendt under begrebet: kontraktmodellen eller harmoni-disharmoni-harmoni modellen. Denne model kaldes hjem-ude-hjem modellen, fordi den beskriver hvordan hovedpersonen først befinder sig i det sikre (hjem), men noget får hovedpersonen til at bevæge sig ud i verden eller ud i noget ukendt (ude), hvorefter vedkommende vender tilbage til det kendte igen eller endnu oftere finder noget endnu bedre (hjem).

 

Sådan beskrives hjem-ude-hjem modellen

 

Hjem 

Her befinder hovedkarakteren sig hjemme i harmoni. Enten med sig selv eller andre. Han er hjemme, hvilket kan betyde at han både kan være fysisk hjemme, eller i overført betydning være hjemme i sig selv. Alting er overordnet godt.

 

Ude

I historien opstår et kontraktbrud, og der opstår en form for disharmoni i enten hovedkarakterens fysiske eller psykiske miljø. I eventyr vil han oftest bevæge sig ud i verden, for at finde sig selv, eller ordne det, der har skabt kontraktbruddet.

 

Hjem

Når alt når sin ende, og vores hovedkarakter har været igennem disharmoni, er det på tide og vende hjem og opnå harmoni, så kontrakten genoprettes. Dette sker oftest på et højere plan end udgangspunktet. Alting ender altså godt, endda bedre end det begyndte.

 

Eksempel

Kontrakt / Hjem

Den fattige bondedreng går hjemme på gården og passer sig selv og alle dyrene. Han har egentlig et godt liv, men han længes efter noget mere.

Kontraktbrud / Ude

Pludselig hører han, at den smukke prinsessen holdes fanget af den onde heks, og den der kan få hende tilbage til kongen, må få hende og det halve kongerige. Bondedrengen beslutter sig for at forlade hjemmet, for at finde prinsessen. Her kommer han igennem forskellige prøvelser, inden han endelig kan befri prinsessen, og bringe hende hjem igen.

Kontrakt / Hjem

Bondedrengen befrier prinsessen, og de forelsker sig i hinanden. Eventyret ender med at bondedrengen får prinsessen og det halve kongerige, og de lever lykkeligt til deres dages ende

 

© Alle rettigheder forbeholdes Analysesiden.dk

Print og kopiering fra dette produkt skal indgå i indberetning til Copydan Tekst & Node. 

Del

Relaterede indlæg