Artikler – Indre komposition

Nyhedstrekant

Hvad er artikler?

Artikler er sagprosatekster, der kan være skrevet i forskellige genrer: baggrundsartikler, features, nyhedsartikler osv.

Den klassiske nyhedsartikel er som regel bygget op omkring nyhedstrekanten. Andre artikler kan være opbygget mere forskelligt, men det afhænger af genren og indholdet.

 

Sådan bygger du en nyhedsartikel op

Tager du udgangspunkt i en nyhedsartikels opbygning, skal du begynde med det vigtigste:  Det er konklusionen eller historiens klimaks.

Derefter kommer det mindre vigtige, og til sidst det uvigtige eller alt det overflødige fyldstof.
Man kan sige at stoffet formidles efter princippet om “faldende vigtighed”. Det kan du læse mere om i artiklen om nyhedstrekanten.

I artiklens rubrik og underrubrik får vi selve konklusionen, som også typisk bliver gentaget i den første del af brødteksten.

I første del af brødteksten besvares som regel: hvem, hvad og hvor, hvorefter der følger en præsentation af baggrunden, som besvarer spørgsmålene: Hvornår og hvordan.

Videre inde i brødteksten kommer eventuelle uddybninger, der ser på spørgsmålene: hvorfor, og måske også hvad så nu?

Til sidst i artiklen er der placeret detaljer, som er mindre vigtige for selve nyheden, og som ofte bare er fyldstof.

 

Hvordan adskiller nyhedsartikel sig fra andre fortællinger?

Nyhedsartiklens opbygning, som er baseret på nyhedstrekanten, adskiller sig fra den almindelige fortælling, hvor konklusionen/klimaks er placeret hen mod slutningen (se berettermodellen), og som har til formål, at få læseren til at blive ved med at bevare interessen hele vejen igennem. Her er det anderledes for nyhedsartikler.

Grunden til at nyhedsartikler tager udgangspunkt i nyhedstrekanten som opbygning, er at læseren hurtigt skal kunne danne sig et overblik, og få fat i de vigtigste detaljer fra artiklen, uden at de behøver læse det hele.

Sådan kan du bygge en nyhedsartikel op, så den også ligner en artikel. 

 

© Alle rettigheder forbeholdes Analysesiden.dk

Print og kopiering fra dette produkt skal indgå i indberetning til Copydan Tekst & Node. 

Del

Relaterede indlæg