Skønlitteratur er litteratur der oftest er fiktivt. Det vil sige opdigtede tekster, der omhandler personer og begivenheder, der er blevet til i forfatterens fantasi.

Men grænsen er hårfin, for nogle gange kan skønlitteraturen godt komme tæt på fakta. En forfatteren kan sagtens bruge historiske fakta, som begivenheder, personer eller eksakte tidspunkter fra verdenshistorien i sin opdigtede fortælling.

Forfatteren Bernard Cornwell er kendt for at skrive historiske serier. Han er især kendt for den skønlitterere bogserie “Saksernes fortællinger”, der i skrivende stund omfatter 10 bind.

Fra et fagligt synspunkt kan litteratur opsplittes i to former: Skønlitteratur og faglittelatur.

 

Skønlitteratur kan opdeles i 3 hovedgenrer:
  • Epik (det er den fortællende form)
  • Drama (det er den visende form)
  • Lyrik (det er den udtrykkende form)

Hver af disse hovedgenrer, kan opdeles i forskellige undergenrer. Disse er ikke statiske, da tekster sagtens kan gå under forskellige genrer.
Men der tales i hvert fald om undergenrer som: Fabler, Eventyr, Komedier, Lystspil, Romaner, Noveller, Aforismer, Tragedier, Sonetter, Ballader, Oder, Hymner, Elegier, Vaudeville og mange flere.

 

Hvis du vil vide mere om, hvordan du analysere skønlitterere tekster, så kan du hente god inspiration til de forskellige genrer herunder.

Var denne artikel brugbar for dig?

Vickie Ravn Bechsgaard

Comments are closed.