Farver

Grundfarver

Grundfarverne (også kaldet primærfarver) er de farver, alle andre farve/nuancer dannes ud fra.

Grundfarvene består af rød, gul og blå.

Vil du skabe andre farver og nuancer, sammensættes de forskellige farver blot med hinanden.

Rød + Blå = Lilla

Rød + Gul = Orange

Blå + Gul = Grøn

osv.

 

Komplementærfarver

Komplementærfarverne er de to farver, der står i størst kontrast til hinanden. De vil altid ligge overfor hinanden i farvecirklen.

Når man sætter to komplementærfarver sammen, vil farverne aktivere og understrege/fremhæve hinandens specielle farvekarakter. er to farver, der står i størst mulig kontrast til hinanden. De ligger over for hinanden i farvecirklen. Hvis man sammenstiller to komplementærfarver, sker det, at farverne aktiverer og understreger hinandens specielle farvekarakter. De virker oplivende og dynamiske.

Grøn er komplementærfarve til rød.

Orange er komplementærfarve til blå.

Violet er komplementærfarve til gul.

 

Kontraster

Kontraster beskrives som en stærk modsætning mellem to ting, som derved fremhæver hinanden. I farvespektrummet er disse to kontraster:

  • Sort
  • Hvid

Farvernes “temperatur”

Her tales der om farvens “temperatur”. Denne temperatur påvirker vores opfattelse eller oplevelse, af det vi ser. Det kan være et billede eller en film. Varme farver har ofte den kvalitet, at de virker mere indbydende i fx film eller billede . de præges af en stemning af hygge, tryghed og nærhed. Hvor i mod de kolde farver godt kan fremstå utrygge og distancerede.

Vi bruger også ofte farvernes kolde og varme egenskaber til at understrege vores begreber. Som snehvid, isblå, ildrød, solskinsgul, rødglødende, flaskegrøn, havblå, kulsort,

Farver blandet på mange forskellige måde, og giver rigtig mange forskellige nuancer. Derfor vil du også kunne opleve at nogle røde eller gule nuancer vil fremstå i en kølig sammenhæng, mens grøn og lilla for eksempel kan fremstå varme. Selvom det ikke altid er sådan at de kolde farver fremstår kolde.

 

Varme farver

  • Rød
  • Orange
  • Gul
 

Kolde farver 

  • Violet
  • Blå
  • Grøn

Herudover er der et væld af forskellige farvenuancer, der dannes ved blandinger af de forskellige farver. Ex mint, turkis, lyserød, lyseblå, brun, grå osv.

 

Læs også under farvesymbolik, for at finde ud af, hvad de forskellige farver betyder.

© Alle rettigheder forbeholdes Analysesiden.dk

Print og kopiering fra dette produkt skal indgå i indberetning til Copydan Tekst & Node. 

Del

Relaterede indlæg