Kunsteventyr

Sådan genkender du et kunsteventyr

Det mest karakteristiske ved et kunsteventyr er at dets oprindelsesår og at forfatteren til eventyret er kendt. Dette står i modsætning til folkeeventyr, hvor hverken forfatter eller oprindelse er kendt.

Et eksempel på en kendt forfatter til denne slags eventyr er H.C. Andersen.

Kunsteventyr blev populære i 1800-tallet, da folkeeventyrerne begyndt at blive skrevet ned – bl.a. af Brødrene Grimm.

 

1. Sproget

I et kunsteventyr er sproget individuelt og personligt. Det vil sige, at det ofte er “nemt” at genkende forfatteren, fordi eventyret har en genkendelig og personlig tone, som giver en særlig sproglig stil.

 

2. Komposition

I et kunsteventyr vil tiden også være mere kompleks, da det ikke nødvendigvis er skrevet kronologisk. Der kan sagtens være spring i tiden, samt flere handlingsforløb samtidig. En måde at beskrive handlingsforløbet i et eventyr kan være ved brugen af kontraktmodellen.

 

3. Fortælleteknik

I denne slags eventyr, vil du opdage, at historien ofte drives frem af hovedkarakterens ønsker og motiver. Med denne teknik, kommer vi hurtigt til at kende hovedkarakteren. Det kaldes en persondrevet historie.

 

4. Personerne

Personerne i et kunsteventyr kan beskrives som “runde”. Det vil sige, at deres karakter og personlighedstræk sagtens kan udvikle sig i gennem historien. De vil også ofte være beskrevet med flere tillægsord – både indre (følelser) og ydre (karaktertræk). Skal du beskrive personernes indbyrdes relationer, kan du med fordel bruger aktantmodellen.
 
 

5. Magiske tal

Ligesom i folkeeventyrerne er magiske tal som 3,7,9, 12 og 13 ofte at finde.

 

Sådan analyserer du et eventyr

Skal du analysere et eventyr, så finder du en analysemodel til det formål lige her

 

 

© Alle rettigheder forbeholdes Analysesiden.dk

Print og kopiering fra dette produkt skal indgå i indberetning til Copydan Tekst & Node. 

Del

Relaterede indlæg