Kameraovergange

Kameraovergange bruges i film til forskellige ting, som at skifte scene, klip osv. Her kan du se en liste over forskellige populære kameraovergange, der bruges i forbindelse med film og reklamefilm.

 

11 brugte kameraovergange

 

Ned- og optoning

Sort skærm, der indikerer, at der er gået et stykke tid i handlingen.

Udtoning

Billedet glider over i hvidt. Bruges oftest når virkeligheden svækkes eller forlades, og igen når virkeligheden genindfindes.

Overblænding

Det gamle billede mikses med et nyt, og et øjeblik står de på skærmen sammen. Det ses til tider ved flashback.

Wipe

Et nyt billede skubber det gamle billede ud af skærmen. Bruges ikke særlig ofte – ses mest i forbindelse med tegnefilm.

Splitscreen

Der foregår flere handlinger på skærmen på samme tid.

Klip

Der klippes fra billede til billede, så det skaber en handling. Dette er den mest almindelige overgang, og bruges oftest.

Klipperytme

Der kommer hurtige klip efter hinanden, og billedet skifter hele tiden. Dette ses ofte i aktion- eller adrenalinfyldte scener.

Krydsklipning

Der klippes mellem to eller flere handlinger på samme tid. Scene A til scene B og tilbage til scene A. Fx. Helten kører i sin bil – klip – det kvindelige offer sidder bundet fast til stolen med sprængstof rundt om sig – klip – Helten kører i sin bil. Krydsklipning hjælper til at skabe en form for spænding.

Associationsklipning

En klipning fra noget virkeligt, til noget personen tænker på. Evt drømmetænkning. Der er dog intet der fortæller os, om hvad der er virkelighed, og hvad der er drøm – det glider ud i et.

Forbindende klip

Der klippes mellem to vidt forskellige billeder, der ikke har nogle umiddelbar sammenhæng. Fx et forhistorisk redskab og fremtidens teknologi.

Cut-away

Klippet bruges til at klippe væk fra en handling, der strider imod censurbestemmelser eller moral. Fx scener med død, vold eller sex.

 

Læs også: Kortfilmsanalyse

© Alle rettigheder forbeholdes Analysesiden.dk

Print og kopiering fra dette produkt skal indgå i indberetning til Copydan Tekst & Node. 

Del

Relaterede indlæg