Hvad er en folkevise?
En folkevise er en mundtlig overlevering ligesom fx folkeeventyr, sagn og myter.
De blev fortalt i strofer. Enten 2- eller 4-linjede, hvoraf den 2-linjede er den ældste.
I folkeviser med 2-linjede strofer rimer de to linjer altid. Til gengæld i folkeviser med 4-linjede strofer, rimer vers(linje) 2 og 4.
En folkevise har altid et omkvæd, der udtrykker den lyriske grundstemning. Det kan fx være et varsel om, hvad der vil ske.
Fx fra “Ebbe Skammelsøn”: Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vild.
Typer af folkeviser
Der findes i hvert fald fire forskellige slags typer af folkeviser, som vi kender til.
Ridderviser:
Disse skildrer slægter, adelens og ridderens liv. Temaerne heri er fejder, blodhævn og elskov. Eks: “Ebbe Skammelsøn“
Historiske viser:
De handler om personer eller begivenheder der er kendt fra historien (især konger og dronninger), men som er frit fortolket. Eks. “Valdemar og Tove”
Trylleviser:
Handler om middelalderens forestillinger om overnaturlige væsener og kræfters indgriben i menneskelivet. Såsom havvæsener, elverfolk, runer, omskabelsen fra dyr til menneske eller omvendt. Eks. “Germand Gladensvend” eller “Agnete og Havmanden”
Kæmpeviser:
Er inspireret af gamle myter og sagn. Eks “Tor af Havgård”.
Kærligheden i folkeviser
Selvom der findes forskellige typer af folkeviser, der omhandler forskellige temaer, er der særligt et tema er er ret typisk for folkeviser var kærligheden mellem mand og kvinde. Der kunne være tale om en tragisk kærlighed, som endetesørgeligt (oftest fordi familien ikke accepterede kærligheden). Dette udgangspunkt gav selvfølgelig folkevisen et ret sorgmodigt forløb.
Der fandtes også folkeviser om kærligheden mellem mand og kvinde, hvor bejleren “besejrede” familien, og måske endda narrede den fæstemand(trolovede) familien havde udset på forhånd. Disse folkeviser havde ofte et lidt mere muntert forløb.
Skal du analysere en folkevise, kan du finde en analysemodel her!