Derfor skal du lave et storyboard

FILM! Vi elsker dem!
På et eller andet tidspunkt gennem din skolegang, skal du helt sikkert også lave en film.
Det består af en række processer:

Idé
Manuskript
Storyboard
Optagelse
Redigering

Det lyder måske svært og besværligt at komme igennem alle de processer – især manuskript og storyboard. Hvorfor kan man ikke bare gå direkte til at filme?

Jo ser du,
Et storyboard er en visuel repræsentation af hvordan den færdige film skal se ud. Storyboardet beskriver i billeder hver ny framing, og giver et overblik over hvilke kameravinkler der skal gøres brug af, og hvilke skuespillere der skal være til stede i hver indstilling.
Storyboardet tager udgangspunkt i manuskriptet, og beskriver, udover billedudsnittet, vinkler, bevægelser, lys og lyd.
Faktisk er et veludført storyboard så nøjagtigt, at du kan give det til klipperen, og så vil han kunne råklippe filmen sammen, som den skal være. Vildt ikke?

Find din skabelon til storyboardet her

Nu tænker du måske, at det egentlig lyder meget smart, men mon ikke det kun er nødvendigt, at lave et storyboard for store Hollywoodproduktioner? Måske lidt et overkill for dit lille skoleprojekt?
Men der tager du fejl, og jeg vil give dig tre gode grunde til hvorfor:

De tre vigtigste grunde til at lave et storyboard

 

1. Det er hurtigere
Det giver ikke rigtig mening, at mere arbejde er hurtigere. Men i stedet for, at du står på location og skal i gang med at filme, og så kommer i tanke om, at du egentlig ikke er helt sikker på, hvordan du vil frame sekvenserne. Det har du fuldstændig styr på, når du allerede har tegnet det. Så er det bare at få optagelserne i hus.

 

2. Det er effektivt
Det er koldt. Det regner, og det blæser. Selvfølgelig er det i dag, du skal filme. Men hvad er det nu lige, du skal filme? Her er det storyboardet, du bruger til at guide dig til at få de rigtige optagelser i hus. Du spilder ikke tiden på, først nu at skulle finde på noget. Optag, og så hjem i varmen. Det er effektivt.

 

3. Resultatet bliver bedre
Storyboardet hjælper med at skabe en røde tråd i fortællingen, så du er sikker på, at du får alle de rigtige framings fra starten. Det sørger for, at du hele tiden har overblikket over optagelsesprocessen. Så står du ikke i redigeringsfasen og mangler nogle vigtige scener eller sekvenser, som du enten må ud og optage eller helt droppe. Resultatet bliver så meget bedre.

 

Der er simpelthen ingen grunde til ikke at lave et storyboard først, uanset hvor meget du skal filme. Så frem med blyanten – nu skal jeg tegnes!

 

Hvis du mangler et eksempel på et storyboard, så find det her.

© Alle rettigheder forbeholdes Analysesiden.dk

Print og kopiering fra dette produkt skal indgå i indberetning til Copydan Tekst & Node. 

Del

Relaterede indlæg