En udviklingsmodel beskriver de forskellige faser hovedkarakteren gennemgår i et eventyr.
De klassiske folkeeventyr (Hans og Grethe, Klodshans, Askepot) er gode eksempler på fortællinger der følger udviklingsmodellen.

Kompositorisk udvikling: indledning-midterdel-afslutning

Geografisk udvikling: hjem-ud-“hjemme igen” betyder at hovedkarakteren indledningsvis befinder sig hjemme, men på baggrund af en begivenhed bevæger han/hun sig ud i verden, inden han/hun opnår noget, og vender hjem. Det behøver ikke nødvendigvis ikke være hjem til starten, men måske et nyt (og bedre) hjem.
Fx i Klodshans starter han hjemme på sin fars gård, men begiver sig derefter ud i verden, for at opnå noget (han vil gerne giftes med prinsessen), og til sidst vender han hjem (han bliver gift med prinsessen, og får en plads på slottet)

Plottets udvikling: konfliktpræsentation-konfliktoptrapning-konfliktløsning. Som i Hans og Grethe opstår der en konflikt, da de bliver overladt til sig selv i skoven, og de finder heksens hus. Konflikten optrappes da de spiser af heksens hus, og hun sætter dem i bur for senere at spise dem. Konflikten løses da Grethe skubber heksen ind i ovnen, da hun vil spise Hans, og begge børn kan gå fri.

Stemningmæssig udvikling: Harmoni- disharmoni- ny harmoni. I den lille havfrue er der harmoni, alt imens den yngste søster kun længes efter at stige op til overfladen og se menneskenes verden, og får fortalt historier fra sine søstre. Disharmonien opstår da den yngste søster endelig fylder 15 år, og stiger op til overfladen, men forelsker sig i en ung prins, hvorefter hun brændende ønsker at blive menneske. Her indgår hun en pagt med havheksen, som giver hende ben i bytte for hendes stemme. Men prinsen er allerede lovet bort til en anden prinsesse, og efter giftermålet tilbydes den lille havfrue at få sin hale igen, hvis hun tager prinsens liv.
Den nye harmoni opstår da den lille havfrue dør for at redde sin store kærlighed, og hun ophæves til “luftens søstre”, som opnår en udødelig sjæl ved altid at stræbe efter at gøre det gode.

Personlig udvikling: umoden – modning – moden. Her kan den personlige udviklinge, som den lille havfrue gennemgår i eventyret “Den Lille Havfrue”, som nævnes oven for.

 

Var denne artikel brugbar for dig?

Vickie Ravn Bechsgaard

Der er lukket for kommentarer.