Kameraovergange bruges i film til forskellige ting, som at skifte scene, klip osv. Her kan du se en liste over forskellige populære kameraovergange, der bruges i forbindelse med film og reklamefilm.

 

Ned- og optoning: Sort skærm, der indikerer, at der er gået et stykke tid i handlingen.

Udtoning: Billedet glider over i hvidt. Bruges oftest når virkeligheden svækkes eller forlades.

Overblænding: Det gamle billede mikses med et nyt, og et øjeblik står de på skærmen sammen. Det ses til tider ved flashback.

Wipe: Et nyt billede skubber det gamle billede ud af skærmen. Bruges ikke særlig ofte – ses mest i forbindelse med tegnefilm.

Splitscreen: Der foregår flere handlinger på skærmen på samme tid.

Klip: Der klippes fra billede til billede, så det skaber en handling. Dette er den mest almindelige overgang, og bruges oftest.

Klipperytme: Der kommer hurtige klip efter hinanden, og billedet skifter hele tiden. Dette ses ofte i aktionfyldte scener.

Krydsklipning: Der klippes mellem to eller flere handlinger på samme tid. Scene A til scene B og tilbage til scene A. Fx. Helten kører i sin bil – klip – det kvindelige offer sidder bundet fast til stolen med sprængstof rundt om sig – klip – Helten kører i sin bil. Krydsklipning hjælper til at skabe en form for spænding.

Associationsklipning: En klipning fra noget virkeligt, til noget personen tænker på. Evt drømmetænkning. Der er dog intet der fortæller os, om hvad der er virkelighed, og hvad der er drøm – det glider ud i et.

Forbindende klip: Der klippes mellem to forskellige billeder. Fx et forhistorisk redskab kan på en måde forbindes med fremtidens teknologi.

Cut-away: Klippet bruges til at klippe væk fra en handling, der strider imod censurbestemmelser eller moral. Fx scener med død, vold eller sex.

Var denne artikel brugbar for dig?

Vickie Ravn Bechsgaard

Der er lukket for kommentarer.