Panorering: En panorering sker, når kameraet drejer/bevæger sig VANDRET. En panoreringsbevægelse kan fx være, når kameraet følger en løbende person, eller giver et overblik over et landskab. Bruges ofte til at præsentere et miljø eller location.
Afhængigt at hvor hurtigt kameraet bevæger sig, er en panorering med til at skabe enten ro og harmoni eller kaos.

Sweep/rush-panorering: Går så hurtigt, at man slet ikke kan nå at se hvad billedet viser undervejs. Det er med til at skabe fart, dynamik og/eller forvirring.

Tiltning: Tiltning sker når kameraet drejer/bevæger sig LODRET. Fx kan kameraet tilte op af en person eller bygning. Denne bevægelse er med til at skabe nysgerrighed over, hvor kameraet ender. Det kan også være at instruktøren bruger denne bevægelse til at afsløre noget afgørende/eller uhyggeligt udenfor billedets rammer. Eller hvis man vil fremhæve noget vigtigt ved en person eller bygning fx størrelsen.

Travelling: Her spændes kameraet på et stativ med hjul, og kører mens det optager. En travelling eller kamerakørsel, som det også kaldes, giver mulighed for at følge en person, der bevæger sig. Det kan også køre hen i mod eller væk fra et objekt.

Zoom: Man kan zoome ind eller ud, hvilket betyder at man bruger kameraets funktioner til at komme tæt på, eller langt fra et objekt.

Krantur: Kameraet hejses op og ned med en kran. Fx fra normal til fugleperspektiv for at give et større overblik over scenen.

Håndholdt kamera: Især brugt i dogmegenren. Fotografen bærer kameraet over skulderen. Det er med til at give lidt rystede billeder, som giver en smule mere autencitet.

Subjektivt kamera: Kameraet ser begivenheden gennem en persons øjne. Dvs. Vi som ser filmen, ser hvad kameraet ser.

Var denne artikel brugbar for dig?

Vickie Ravn Bechsgaard

Der er lukket for kommentarer.